Ristorante Mater logo
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acquerello bosco di Camaldoli
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In the heart of the National Park of the Casentino Forests,
a restaurant where Nature is the key element
around a unique multisensory experience.
Hospitality and cuisine are the performers
of this place: the study of the ingredients and
the scents;
the visions of the forest
enter in our restaurant room
with the wood transmitting well-being and warmth
and the deep flavours
that tell about producers and ingredients
elaborated by our chef Filippo Baroni
with wisdom and respect.
Mater, a tasting journey to
centre of the Forest

m
acquerello foresta del casentino

Breathe:

The fresh air which tastes of forest, millennial

work of the Monks, suspended time

and flavours to be discovered

acquerello - i sapori del bosco

Taste:

Nature as our main ingredient in every season: following the ancient tradition, from the wild herbs to the local products

acquerello rappresentante l'eremo di camaldoli

Restore:

Doing a journey into taste through time, in a religious atmosphere, surrounded by the forest’s whisper and its amazing colours

amuse bouche,
Proposal gastronomic
la foresta casentinese
The territory
Il nostro laboratorio
our lab
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lo chef

Filippo
Baroni Chef

Born in 1982, Filippo Baroni is the chef patron of the Mater, together with his wife Marta Bidi. He did the Catering School in Chianciano Terme and, together with his two brothers, they created the I Tre Baroni project with hotels and restaurants. With the constant support of his family, he built the Mater, taking over the whole management of the kitchen.
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The Staff

A group of young professionals supports the chef and the Mater project. All of them, perfectly sync in the storytelling of the land of Casentino.
sala ristorante Mater Poppi

The Ambient

Entering Mater’s gate means to see a reserved corner inside the ancient forest.

The Mater Restaurant is a place to take back your time. Nature as an ingredient. A simple cuisine that tastes like forest, wild herbs and seasonality.

lunch:

Lunch Only on Sundays and National Holidays: 12:30 a.m – 14:30 p.m

dinner:

Dinner 19:30 – 22:30

 

scritta ristorante mater

via di Camaldoli, 52

Moggiona Arezzo

info@ristorantemater.it

tel. +39 366/5035127

sala Mater
pietanza iconica ristorante Mater

(...)locale con pochi tavoli, in una grande sala con tronchi d’albero, pavimento in legno e cucina a vista. Qui tutto sa di natura: dall’ambiente alla scelta degli ingredienti, sempre stagionali

DUE FORCHETTE Gambero Rosso

guida 2 forchette Gambero Rosso

La natura qui è messa in primo piano: sia che si tratti della location del ristorante ai piedi dell’Eremo di Camaldoli, sia che si tratti della linea gastronomica in sintonia con le stagioni e che si approvvigiona presso produttori locali. Scelta à la carte o possibilità di optare per uno dei tre menu degustazioni: quello “del territorio” rievoca antichi sapori aretini e casentinesi.

Guida Michelin

guida Michelin

Filippo ama i giochi e i contrasti delle temperature, delle consistenze, delle acidità ma all'interno del suo menu c'è sempre spazio per i frutti del bosco o per i prodotti casentinesi

guida Identità Golose

guida identià golose

Erede di una famiglia di ristoratori, Filippo Baroni ha dato vita ad un ristorante gastronomico ne cuore del Casentino. Anche lui è uno dei tanti allievi di Gaetano Trovato, il famoso chef due volte stellato

Leonardo Romanelli

Leonardo Romanelli
piatto collezione Ginori